Festiwal Opolskich Smaków 24.08.2018 - 26.08.2018

To już dziesiąta, jubileuszowa edycja Festiwalu Opolskich Smaków, którego tematem przewodnim będą Smaki Pokoleń.

Tradycyjnie zaczynamy w piątek, 24 sierpnia. Na opolskim Rynku pojawią się domki wystawiennicze z pysznościami z całej Polski, a nawet świata. Nie zabraknie również food trucków z oryginalnymi daniami. Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu zgromadzi w centrum miasta czołowych producentów żywności naszego regionu. Sery kozie, ryby, miody, kołacz śląski, oleje, makarony, chleb, produkty mleczne to tylko część specjałów regionalnych dostępnych na przygotowanych  stoiskach. A to wszystko w ramach projektu „Polska Smakuje”, który buduje wspólną  platformę komunikacji pomiędzy polskimi producentami żywności wysokiej jakości a konsumentami, którzy taką żywność cenią i jej poszukują.

Tegoroczny X Festiwal Opolskich Smaków będzie nawiązywać do 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości RP. Poprzez warsztaty przedstawicieli wszystkich pokoleń pokażemy, jak Polska zmieniała się pod względem kulinarnym oraz jak dawna kuchnia wpływa na tą dzisiejszą. W sobotę 25 sierpnia od godziny 14.00  zapraszamy na wyjątkowy pokaz kulinarny wraz z degustacją, który poprowadzi zwycięzca IV edycji MasterChef Damian Kordas wraz ze swoją babcią Felą.

Najmłodsze pokolenie reprezentować będzie gwiazda II edycji MasterChef Junior Zosia Zaborowska, która w niedzielę 26 sierpnia od godz. 14.00, oprócz pokazu, poprowadzi także warsztaty gotowania.

Na opolskim Rynku nie zabraknie degustacji i animacji dla najmłodszych. Adrian Feliks, uczestnik programu Top Chef Polska poprowadzi wyjątkowe warsztaty kulinarne od nowoczesnych po te tradycyjne. Uczestnicy będą mogli przygotować m.in. lody molekularne, ale także pierogi. Dodatkową atrakcją, w ramach projektu Polska Smakuje, będzie niedzielny pokaz kulinarny DAMIANA  MARCHLEWICZA – zwycięzcy IV Edycji Hell’s Kitchen z Karpiem Niemodlińskim i Pstrągiem Poliwodzkim w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb.

W sobotę i niedzielę imprezie towarzyszyć będzie polska muzyka z różnych okresów. Posłuchamy m.in. Żanety Plotnik, zespołu Jorgusie i Lukasa Gogola.

Program X Festiwalu Opolskich Smaków

Smaki Pokoleń

Piątek 24 sierpnia 2018 roku

12.00–20.00 Jarmark produktów regionalnych
13.00–18.00 Projekt „Polska Smakuje” – prezentacja  produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.

Sobota 25 sierpnia 2018 roku

14.00–14.30 Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka – Damian Kordas i babcia Fela.
14.30-18.00 Wspólne gotowanie z  Damianem Kordasem – zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
13.00–18.00 Projekt „Polska Smakuje” – prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
14.00–18.00

Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem uczestnikiem Top Chef:

– lody molekularne – każdy z uczestników przygotuje własną porcje lodów,

– pierogi – uczestnicy sami lepią pierogi, a potem są one gotowane i serwowane.

16:00 Oficjalne otwarcie X Festiwalu Opolskich Smaków
16:15 Rozstrzygnięcie Konkursu „Smaki pokoleń”
17.45-18.30 Zwycięzca Jubileuszowej edycji Mam Talent  Lukas Gogol
18.30-20.30 Zespół Jorgusie – Śląska Biesiada

Niedziela 26 sierpnia 2018 roku

13.00–14.00 Historia Opolskiej Palarni Kawy
13:00–17.00 Pokaz kulinarny Damiana  Marchlewicza – zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb.
14.00–18.00 Wspólne gotowanie  z Zosią Zaborowską – finalistka II edycji Masterchef Junior
13.00–18.00 Projekt „Polska Smakuje” – regionalne wyroby opolskich producentów żywności
15.00–16.00 Rozstrzygnięcie konkursu Mistrzowie Smaku (Nowa Trybuna Opolska)
16.00–16.45 Koncert Filipa Sterniuka
17.30–18.30 Żaneta Plotnik – koncert „Muzyka Pokoleń”
18.30-20.30 Koncert Zespołu Opolanie